Norveç’in benzinli arabaları 2025 yılı itibariyle yasaklaması pek yankı uyandırmasa da, otomotiv sektörünün liderlerinden Almanya’nın aldığı bu karar çok ses getireceği benziyor. Artık Almanya da 2030 yılı itibariyle benzinli otomobil üretimine izin vermeyeceğini resmen ilan etti.
Ülke çapında Kyoto protokolü ve Paris’te geçtiğimiz yıl düzenlenen çevre zirvesi kapsamında karbon emisyonlarına karşı savaş açan hükümet, ilk önlemi ülkesinde otomotiv sektörüne vurdu. Hükümet yetkililerinin açıklamalarına göre, 2030 yılından itibaren tüm otomobiller sıfır emisyon değerine sahip olmak zorunda. Bu da petrolle çalışan otomobillerin yasaklanması veya bir diğer deyişle elektrikli otomobillerin zorunlu hale gelmesi demek. BMW’nin elektrikli otomobil üretme konusunda artık söz sahibi olmaya başladığı, Daimler’in yeni elektrikli şasi mimarisini tanıttığı, Volkswagen’in kendini aklamak için yeni elektrikli konseptler sergilediği ülkede bu karar pek de sürpriz sayılmaz.
Ancak elektrikli otomobiller ülkede benzinli ve dizel otomobillerin yanında hala çok küçük bir azınlık konumunda. Trafiğe kayıtlı 130 bin hibrit ve 25 bin tamamen elektrikli otomobil bulunurken, 30 milyon benzinli ve 14,5 milyon dizel otomobil Almanya yollarını işgal etmeye devam ediyor. 2020 yılına kadar karbon emisyon değerini yüzde 40’a kadar düşürmeyi planlayan hükümet, bu uğurda elektrikli otomobil satışlarını artırmak için teşvik çalışmalarına başlayacak.