Geçtiğimiz günlerde Afyon’dan geçerken Kadıoğlu Hasat Makineleri tanıtım ekibiyle karşılaştık. Ve her çiftçinin kullanmaya başladığı halatlı ağaç silkeleme makinesini sizin için inceledik. Bu makinelere son yıllarda neden bu kadar talep olduğunun sebeplerini araştırdık, vişne hasat ettik ve görüşlerimizi sizin için derledik.

HALATLI AĞAÇ SİLKELEME MAKİNESİ NEDİR ?
Meyve Suyu olacak meyveler ya da sert kabuklu meyvelerin toplanmasında kullanılan tüm ağaçtaki meyveyi kısa sürede yere düşürmeye yarayan ekonomik bir ağaç silkeleyici ekipmandır.
KULLANIM ALANLARI NERELER ?
Halatlı hasat makineleri ceviz, badem, erik, kestane, kayısı, dut, vişne, portakal ve elma hasat makinesi kullanılan bu ürün grubu bize söylenilen en çok da ceviz ağaçlarının hasadında kullanılıyormuş.
NEDEN TERCİH EDİLİYOR ?
Başlıca sebepler olarak meyve ağaçlarında ise hasat edilen meyve meyve suyu olacaksa ekonomik hasat için; Ceviz gibi büyük ağaçların hasadında ise hasat zorluğu, tehlikesi ve maliyeti sayılabilir.
Elle toplayan işçilerin ağaçlara verdiği zarardan şikayet edip hasat makinelerini kullanmaya başlayan çiftçilerin de sayısının fazla olduğunu sizden gelen mesajlarda görüyorduk.
OLUMLU YÖNLERİ NELERDİR ?
– Hasat süresi
– Kullanım Kolaylığı
– Az parçadan oluşan anlaşılır ve sağlam bir makine olması.
OLUMSUZ YÖNLERİ NELERDİR ?
Halatlı silkeleme makinelerinin ortak özelliği adından da anlaşılacağı üzere halatlı-kablolu olmasıdır ve halatı koparma riski her zaman bulunmaktadır. Bunun çözümü ise işlerin yarım kalmaması adına yedek halat bulundurmak ya da özellikle makarasız (sürtünmesiz) dizaynlı olan makineleri tercih ederek uzun bir süre kullanabilirsiniz.
VE VİŞNE HASATI İŞLERİ…
Afyon’da Patpat motorunun üzerinde hasat yapacağımız ağaçlara ulaştık. Hasat makinesini traktöre takıp kendimize baskın bir ağaç seçtik. Hasat kemerini ağaca bağladık.Kuyruk milini harekete geçirdikten sonra silkeleme işi başladı ve 3.cü hareket sonunda ağaçtaki tüm vişne ağacın altına serdiğimiz örtüdeydi.
AĞAÇTA HASAR VAR MI, VERİMİ NASIL?
Ürünü kullanan vişne üreticisine sorduğumuzda hasat işlem hızının minimum %80 oranında arttığından bahsetti. Biz de denememizde bu hızın güçlü bir traktör ile artacağına hemfikir olduk. Normalde 4 kişilik bir ekiple yaklaşık 450 kg vişne hasat edebiliyorken makine ile bu rakamın 2500 kilograma kadar çıktığının üzerinde duruldu.
Hasat öncesi ve sonrası vişne ağacındaki esneme kaynaklı olabilecek hasar olup olmadığına dikkat etmiştik. Görüldüğü kadarıyla bir zararı bulunmuyor. Verim artışının en önemli kaynağı yapraklardan görünmeyen vişnelerin de toplanmasıyla geldiğini gözlemledik. Sarf malzemesi olmayan ve bakımlık bir durumu da olmayan bu makineyi oldukça beğendik.
NEREDEN ALABİLİRSİNİZ ?
Ürünü denedikten sonra üreticisi ile görüşüp kardeş sitemiz Fiş Jeneratör’de bu ürünü ve diğer ürünlerinin satışı konusunda anlaştık. Bize özel bu ürünü set olarak ücretsiz kargo dahil alabilirsiniz. Ürünü incelemek için lütfen tıklayın.
2 yıldır kullanıyoruz düşünenden yapandan Allah Razı Olsun
Size bir sorum olacaktı yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
Zeytin ceviz vs…. hasatını gövde sarsıcı yani ağacın bedeninden kavrayarak silkme yöntemini kullanan makinaların ağacın köklerine ve ağacın ömrüne olumsuz yönde etkileri var mı….