Fraunhofer araştırmacıları kanalizasyon suyundan tarımda kullanıma uygun gübre üretebilen kullanıma hazır bir sistem geliştirdi. Lisanslı bir kuruluş bu çevre dostu teknolojinin pazarlamasını halihazırda Kuzey Amerika’da yürütüyor. Araştırmacılar bu ürünü IFAT fuarı kapsamında (dünyanın en büyük su, atık ve materiyal yönetimi fuarı) 30 Mayıs- 3 Haziran 2016 Münih’de katılımcılara sundu.

Fosfat içerikli gübrelere olan talep gün geçtikçe artıyor. Aynı zamanda, rezervlerin saflığı da azalıyor bu da fosforun çıkarılması ve hazırlanmasının her geçen gün zorlaşması ve pahalanması demek oluyor. Ek olarak, Avrupa büyük oranda Fas ve Rusya’ya fosfor ithalatında bağlı durumda. Fraunhofer araştırmacıları ve IGB şirketi fosfor üretiminde elektrokimyasal teknik tabanlı, kendi geliştirdikleri ve ePhos® adını verdikleri teknoloji ile atık sulardan fosforu kimyasal kullanmadan ve doğaya zarar vermeden ayrıştırabiliyor. Sona gelen bu yenilikçi ürünün reaktörü satışa hazır durumda. Su arıtma tesislerine montajı yapıldıktan sonra, atık sulardan gübre üretimine imkan tanıyacak olan reaktör,

Now, their reactor is ready for the market. When installed at water treatment plants, it allows fertilizer to be obtained from wastewater, and in a form that is ready for use in food production.

İhtiyaç olan kaynak

Fosforun yerine geçecek bir yedek olmadığından beri, tüm emek mevcut rezervlerden daha fazla fosfor üretimine odaklıydı ve atık su artırma tesislerinde ve katı atık bertaraf biogaz tesislerinde bulundu. Nitrojen içerikli gübrelere olan talep de artış eğiliminde; bununla birlikte fiyatı da artmasına rağmen üretiminde çok yüksek miktarda enerji gerektiği için yeterli gelmiyor. İçeriği kurtarma fikri bunlarla birlikte daha görünür olmaya başladı. ePhos® ile gözden kaçan noktaları maliyet avantajlı üretim prosesine çevirerek bu materyalleri kurtarmak mümkün oldu.

Bu teknolojinin kalbinde olan elektroliz hücre, magnezyum elektrodu kullanarak nitrojen ve fosforu açığa çıkarmayı mümkün kılıyor ve sonuç olarak strüvit ya da potasyum strüvite ulaştırıyor. “Strüvit, tarımda doğrudan kullanılabilen yüksek kaliteli gübre olarak ürünleri yavaş ve kaliteli büyütebilen bedava biyokütledir.” diyor Dr. Iosif Mariakakis, proje müdürü,Fraunhofer IGB .Bu prosesi özel kılan ise saf elektrokimyasal :  geleneksel yöntemlerin aksine, tuz ya da kül suyu eklemeye gerek yok. ” Atık su bertaraf tesisleri yöneticilerine iyi bir haber olan bu bilgi, prosesi apaçık hale getiriyor ve kimyasal eklenmesine gerek bırakmıyor.” diyor Mariakakis.

ABD merkezli su arıtma sistem sağlayıcısı Ovivo ile geçtiğimiz günlerde lisanslama anlaşması yapılarak, bu teknolojinin ABD, Kanada ve Meksika’da satılmasının önü açıldı.Su arıtma limit değerlerinin sıkıcı kontrol edildiği bu ülkelerde, fosforu geri kazanmada etkin ve önemli noktalar bulunuyor. Daha fazlası da, ABD’li su arıtma tesisi işletmecileri bu tekniği kullanarak strüvit satışı yapıp ek kazanç da sağlayacak.

Hedef: Avrupa pazarı

Fakat ePhos® Avrupa çapında çok hızlı basamak kazanabilir, bu öngörünün altında yakında zorunlu olarak fosforu lağımdan ayrıştırma yönergesi düzenlenecek ve ucuz gübre tedariğinin önü açılmış olacak. Bu durum, IGB’nin Avrupa pazarı için yeni lisansörler arayışının da devamı olacaktır. ABD’de, Ovivo bu teknoloji tabanlı tesisler inşasını ve  pazarlamasını Fraunhofer yönetmeliklerine uygun ve paralel uygulayacaktır. ” Eylül sonuyla birlikte,ABD’de, endüstriyel ölçekte ilk demo tesis çalışıyor olacak.” diyor Mariakakis.

Bu arada araştırmacılar reaktörün bir sonraki nesli için çalışmalarına odaklandıkları için meşgul durumdalar. ” ePhos®’a amonyumu da geri kazandıracak ek modülleri eklemeyi planlıyoruz.” diyor Mariakakis.

Uzun dönemli ilk arıtma tesisi test sonuçları herkesi ikna edici bir seviyede: Proses ortalama %85 oranında fosforu geri kazanıyor. ” Yöntemimiz aynı zamanda  gıda endüstrisi için de servis sularını arıtma imkanı sağlıyor.” diyor Mariakakis. Tek şart, suyun bir miktar fosfat içermesi gerekliliği.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here