Veri sahibi: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)

Şubat 2017’de ticari süt işletmelerince toplanan süt miktarı:702 bin 784 ton inek sütü

Değişim:Şubat 2016’ya göre -%6.6 (eksi), Ocak 2016’ya göre -%0,7(eksi)

Beklenti:Mevsim etkisi ve piyasa istikrarsızlığı nedeniyle azalacağı yönünde.

 

Öngörü: Uzun bir aradan sonra süt üretiminde bir daralma yaşanıyor. Ulusal Süt Konseyi‘nin belirlediği referans fiyat (1 lira 21 kuruş) çiğ süt alım fiyatı, piyasada oluşan fiyatlarla aynı değil, daha altında seyrediyor ve belirlenen fiyatlar birbiriyle uyuşmuyor. En düşük oluşan alım fiyatı 1 lira seviyesinde gerçekleşiyor.

Dış girdiler olarak yem ve enerji maliyetlerinin süt sığırcılığı yapan işletmeleri zorladığı gözüküyor.Bu nedenle anaç hayvanları kesime gönderildiği gözüküyor.

Çiğ süt fiyatlarındaki istikrar arayışı bitmediği için besi hayvanlarının sayısı azalırken maliyetler de tam tersi hızlı ve yıkıcı bir şekilde yukarı doğru çıkıyor. Bu sebeple süt sığırcılığında sürdürülebilirlik ciddi yara alıyor. Önümüzdeki aylarda bu etkinin devam ettiğini varsayarsak kırsal alanda üretim yapan küçük üreticilerin daha önce olduğu gibi iflas etmesi veya çiftliği kapatması işten bile değil.

Ayrıca süt sanayicisinin kalite primini kaldırması çiğ süt üreticisini zorlayan bir diğer negatif durum. Bu sebeple üreticinin çiğ süt satış fiyatı 2014 rakamlarına geldiği gözüküyor.Bu neden de işletmeler için büyük riskleri beraberinde getiriyor.

Verilere bakarak, geçmiş yıllardaki tecrübelere istinaden et ve süt üretiminde bir kriz kaçınılmaz görüyor.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here