Robotlar, tarım işçisi de olacak

0
3740

Teknolojinin ilerlemesini sadece gündelik hayatta değil, tarımın geleceğini de değiştirmesi olarak yaşamaya başlayacağız. Ve bir gün “robot”ların kullanımı ile tarım işçiliğinde insan gücünün yerine geçmesi için kısa bir süre kaldı.

“Çiftlikbotlar” New Scientist‘in haberine göre Avustralya’da çoban olarak kullanılmaya başlandı. Hayvan sahibi işletmeler, farklı yerlerde salınan hayvanlarını bu robotlar ile izlemeye ve yönlendirmeyi deniyorlar.

Avustralya’nın kuzeyinde yer alan hayvan yetiştirme çiftliği “Suplejack Downs” (en yakın yerleşim yeri Alice Springs’e 13 saat araba yolculuğu uzaklıkta) yaklaşık 4.000 kilometre kare büyüklüğünde olan tesisi tahmin edersiniz yönetmek oldukça zorlu bir iş.

Nami diğer Robot Çoban.
Nami diğer Robot Çoban.

Ve tam da bu noktada Çiftlikbotları sahaya çıkıyor.Robotlar, 2 yıllık deneme süreci içerisinde hayvan varlığının sağlığını ve sağlıklı kalmaları için sahip oldukları otlanma alışkanlıklarını izlemek üzere kullanılacaklar. Ayrıca termal kamera ve görüntüleme sensörleri ile hayvan üzerindeki vücut sıcaklığını ve yürüyüş şeklini takip edecekler. Kulağa nasıl geldiğini biliyoruz.

Bu robotlar merkez New South Wales’de robotik araştırmacı Prof. Salah Sukkarieh (Sidney Üniversitesi) tarafından birçok çiftlikte kullanılmış ve denenmiş olacak.

“Bu robotlarla büyük alanlarda serbestçe gezinen hayvanların sağlık kalitesini artırarak çiftçilerin işlerini kolaylaştıracağız.” diyor Prof. Salah Sukkarieh, New Scientist’e verdiği demeçte.

Sukkarieh, robot teknolojilerinin insanların işlerini ellerinden alacağı korkusunu doğrularken, tarım iş gücü piyasasının gün geçtikçe yeni çalışan bulmakta zorlandığını da ortaya koyuyor.

“Bunu çiftçiler ön plana çıkarıyor, çünkü iş gücü arzı sorunlu ve teknolojik destek arayışlarına robotlar bir nebze fayda sağlıyor.”  şeklinde belirtiyor.

Yine de robot teknolojisi, çiftçilere maliyetlerini azaltmada ve işçi güvenliği adına önemli avantajlar sunuyor.

#FarmBot planting its first seeds.

A post shared by Rory Landon Aronson (@roryaronson) on

#FarmBot #OwnYourFood

A post shared by @farmbot.io on

 

Şubat ayında Japon firması Spread, Japonya’nın ilk robot işçili çiftliğini açacağını duyurdu. Amacı,yaşlanan Japon nüfusuna hissettirmeden iş gücü arzından doğan boşluğu doldurmak. Şirket, robotların kesinlikle insanların tamamıyla işlerini elinden almayacağının altını çizdi.

“Yeni çiftliğimiz diğer çiftliklere örnek olabilecek bir model fakat amacımız kesinlikle insanların işlerini ellerinden almak değil, insanlarla makinelerin birlikte çalışacağı yeni bir model geliştirmek.” şirketin global pazarlama müdürü JJ Price, The Guardian‘a verdiği mülakatta özellikle belirtiyor.

ABD’de, Japonya’dakine benzer bir iş gücü arzı açığı makinelerle olan ilerlemeyi mümkün kılıyor. Tarımsal işler genelde az maaşı kabul eden göçmenler tarafından yapılsa da buradaki iş gücü arzı azalma eğiliminde. Bunun nedeni de ABD sınır güvenliğinin artırılması ve bu eğilimin devam etmesi yönünde beklentilerin devamı gelecek yıllarda iş gücü arzının azalacağını vurguluyor.

ABD Tarım Bakanlığı 2013 yılı bütçesinden 4.5 milyon doları, robotize edilmiş çiftçilik araştırmalarına ayırdı. Yani bu alanda gidilecek çok yol var.

Robotlar ile birlikte akıllı teknolojiler ve dronelar tarım sektörünü birleştirici bir etkiye sahip. Yüksek işçilik maliyetlerini, tarımsal teknolojiye olan güveni artıran bir unsur olarak gördüğünü belirten Stratfor analiz raporu bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here