
Genel olarak, plastik inanılmaz derecede çürümeye karşı dayanıklıdır. Her yıl kullandığımız trilyon miktardaki polietilen plastik poşetler için de kesinlikle geçerlidir. Ancak 24 Nisan’da Current Biology‘de rapor yazan araştırmacılar, plastik atığa çözüm bulmak için sonuca çok yakın olabilirler. Çözüm ise sıklıkla bir balmumu solucanı olarak bilinen bir tırtıl türü.
İspanya’daki Cantabria Biyotıp ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nden Federica Bertocchini, “Ortak böceklerden olan larvalarının Galleria mellonella tarafından en zor, en esnek ve en çok kullanılan plastiklerin biyodegradasyonunu yapabildiğini bulduk” diyor Federica Bertocchini. Bir önceki çalışmada (doi: 10.1021 / es504038a), dian mealmoth larvaları olan Plodia interpunctella, balmumu solucanları plastik de sindirebilir durumdalar
Bertocchini ve meslektaşları, bu keşfi, balmumu solucanlarının plastik torbaları çabucak deldiklerini fark ettikten sonra yaptılar. Daha fazla çalışma yaptıklarında solucanların plastik bir torbayı bir saatten daha kısa sürede zarar verebileceğini gösterdi.
12 saat sonra, plastik parçalarının hepsi plastik kütlesinde belirgin bir azalmaya neden oldu. Araştırmacılar, balmumu solucanlarının sadece plastik içerken değil, aynı zamanda kimyasal olarak polietilenin etilen glikole dönüştüğünü gösterdiler. Bunun Plodia interpunctella’da da olduğu düşünülmektedir.
Araştırmacılar, balmumu solucanlarının normalde plastik tüketmeyecek olsa da, yeteneklerini, bu doğal alışkanlıklarının bir yan ürünü olduğundan kuşkulanıyor. Balmumu güveleri arı kovanı içinde yumurtalarını bırakırlar. Solucanlar çok çeşitli lipit bileşiklerinden oluşan balmumu üzerine açılır ve büyür. Araştırmacılar, balmumu biyodegradasyonunun moleküler ayrıntılarının daha fazla araştırılması gerektiğini söylüyor ancak muhtemelen bal mumu ve polietilenin sindirilmesinin benzer türde kimyasal bağları parçalamayı içerdiğini söylüyor.
Baxter, “Balmumu, bir çeşit doğal plastik “lan bir polimerdir ve polietilenin benzeri olmayan kimyasal bir yapıya sahiptir” diyor.
Sürecin moleküler ayrıntıları bilinir hale geldikçe, araştırmacılar, polietilen atıklarının yönetilmesine biyoteknolojik bir çözüm tasarlamak için kullanılabileceğini söylediler. Böyle bir strateji arayışında süreci araştırmaya devam etmeye kararlılar.
Bertocchini, “Bu bulguyu, plastik atıklardan kurtulmanın, okyanuslarımızı, nehirlerimizin ve tüm çevrenin plastik birikiminin kaçınılmaz sonuçlarından kurtarmak için bir çözüm üretmek amacıyla uygulanabilir bir planla çalıştırmayı planlıyoruz” dedi. “Bununla birlikte, bu sonuç başarılı olsa bile polietileni kasten sokağa atmak için kendimizi haklı görmemeliyiz” dedi.