Bilinen pastörizasyon süreçleri tüm içeceklerin mikroplardan arındırılmasını yüksek enerji girdisiyle çalışması koşulları oluştururken, İsrailli firma aynı işlemi morötesi ışınlarla yapan bir teknoloji geliştirdi.
Şalom gazetesinin haberine göre; morötesi ışını yöntemi, hem ısı kullanılmadığı için çok daha ucuz ve verimli. İşlenmiş gıdanın aşırı ısıtmadan kaynaklanan besin değerlerinin kaybolmasına yol açmadan besin değerini koruyan bir etkiye sahip.
İsrail’in Maalot-Tarshiha Endüstri Parkı’nda kurulu AseptoRay Ltd adlı şirketin satış müdürü Motti Koren, şirketlerinin aslında morötesi ışınla pastörizasyonu icat etmediğini bunu geliştirdiğinin üzerinde durdu.
Koren, morötesi ışınla pastörizasyonun içme suyunda yıllardır yapıldığını ancak bugüne kadar ışınlı işlemin saydam olmayan içeceklere uygulanamadığını ifade etti. AseptoRay’in geliştirdiği yeni yöntemle, içeriği saf olmayan gıda maddelerine de morötesi ışınla pastörizasyon olanağı sağlıyor.
Şirketin yetkililerinin açıkladığına göre dünyada bir ilk olan teknoloji besin değerini korurken ısıtma için kullanılan elektrikten yüzde 75 tasarruf sağlan bu teknoloji gelecekte adından daha da söz ettirebilir.