
Alman INFARM firması ürettiği ‘Kräuter Garten’ adlı ürün ile Metro gross marketleri ile yapmış olduğu anlaşma ile bu sistemleri markete yerleştirerek herkesin herkesin kendi sebzelerini yetiştirmesini sağlamak istiyor. Dikey olarak yapılan raflama ile topraksız tarım yöntemini kullanan tasarım yerden, sudan ve kimyasallardan tasarruf sağlıyor. Yapmış olduğu yenilikçi hidroponik tarım uygulaması ile adından söz ettiren firma ürünü Metro gross markete koyarak tüketicilerin taze sebzelere ulaşmasını sağlıyor.
Berlin’in Friedrichshain bölgesini pilot bölge olarak seçen firma buradan aldığı geri bildirimlere göre bu sistemi yaygınlaştırmak istiyor. Kräuter Garten yapay ışıklandırma ile çalışan bir sistem. Özel aydınlatma sistemi sebzeleri güneşe ihtiyaç duymadan fotosentez yapmalarını sağlıyor. Tüm gelişim süreci sensörler ile takip edildiği için yüzde 70 daha az gübre ve yüzde 90 daha az su kullanılıyor. Böcek, bit vb.. zararlı haşeratın da olmadığı bu yöntemde sebzelerde hiçbir kimyasal kullanılmıyor. Bu tarım üretim yönteminin adı, daha önce de belirttiğimiz adıyla “hidroponik tarım” olarak literatürde yer alıyor.
Bu yöntemin tercih edilmesinde müşteri taleplerinin yanı sıra dikey olarak yer sağlandığından çok az yer kaplıyor. Sebze üretim noktasından satış yerine kilometrelerce yolu gelmeyip yerinde üretiliyor. Bu sayede ürünün karbon ayak izi de sıfıra yakın bir seviyeye iniyor. Yerinde üretilen sebzeler hem daha taze hem de daha sağlıklı oluyorlar. Taşıma maliyeti de olmadığı için o meşhur çarşıda pazarda enflasyon inmiyor düşüncesini de bir kenara koyuyorsunuz. Aslında sera tipi üretim yöntemiyle paralellik gösteren tohumun yeterli ve ihtiyacı olan tüm besinleri aldığı üretim sürecini yaşadığı bu sistemde sebzenin tadı ve aroması daha yoğun oluyor.
Kräuter Garten’un yenilikçi tasarımı bu belirtilenle de bitmiyor. Tüm sistemi akıllı cep telefonu uygulaması ile kontrol edilebiliyorsunuz. Bu sayede sebzelerin gelişimini kontrol altında tutabiliyorsunuz. Şirketin asıl amacı bu tasarım serayı restoranlar, oteller, süpermarketler, hastaneler ve evlere yerleştirebilmek.
Artan dünya nüfusunu beslemek için bir çözüm olarak yeni bir teknik olan hidroponik tarım uygulaması dünyada artan bir yönelime sahip. Bu alanda Farmedhere ve AeroFarms gibi firmalar da benzer sistemler de geliştirmişti. Hatta geçtiğimiz günlerde IKEA da evde tarım yapmayı sağlayan ürünü KRYDDA/VÄXER’i açıklamıştı. Ancak INFARM tüm bu projeler arasında ürününü bir süpermarkete yerleştirerek üretilen sebzeleri satan ilk firma olarak yer alıyor.