İklim değişikliğini yaşayan ülkelerin başında gelen Danimarka’da Kopenhag yerel idaresi önemli bir karar aldı. Artan sel olaylarının yaşamı olumsuz etkilemesi ve gelecekte de iklim değişikliğinin terse dönmesinin beklendiği durumu planlama ve teknolojinin yardımıyla kendi lehlerine çevirmek istiyorlar. Bu amaçla yapılan çalışmalarla Kopenhag yağmur suyunu en iyi şekilde kullanmayı hedefleyen bir takım hedeflere sahip. 

Danimarka’nın Başkenti Kopenhag 2011 ve 2014 yıllarında yaşadığı iki sel afetini nedeniyle milyonlarca liralık zarara uğradı. Küresel ısınmanın her geçen gün arttığı, atmosferdeki karbondioksit oranının her geçen gün arttığı bir ortamda ( 1 mayıs 2016 itibariyle atmosferde 407.83 ppm karbondioksit var ve bu sürekli artıyor.) Kopenhag yönetimi akıllıca bir karar alarak “dalgalarla boğuşmak yerine sörf yapmanın” daha uygun olacağı yeni bir yöntem deneme kararı aldılar. Bu plan dahilinde hayata geçen Tasinge Plads projesi ile şehrin meydanlarından birisi iklim değişikliğine uygun hale getirildi. Tasinge Plads’ın 7 bin metrekarelik alanı üç ana bölgeye ayrıldı. Bu bölgeler: Solskrænten (Güneş Yokuşu), Regnskoven (Yağmur ormanı) ve Torvet (Meydan) olarak adlandırıldı.

Refah ekonomisi olmak, için, insan hayatını nasıl kolaylaştırabileceğini düşünen yönetimlerce oluyor.
Refah ekonomisi olmak, için, insan hayatını nasıl kolaylaştırabileceğini düşünen yönetimlerce oluyor.

Güneş Yokuşu’nun altında çevredeki binalardan yağmur suyunu toplayan ve bu suyu arıtan bir sistem bulunuyor. Sağanak anında burada toplanacak sular kanallarla Yağmur Ormanı’na dökülecek. Sokak seviyesinin altında konumlanan Yağmur Ormanı’nın çiçek yatakları böylece bu alanlarda da yağmur suyu biriktirebilecek (bu alana dikilen bitkiler hem ıslak hem de kuru ortama uyum sağlayabilecek türler arasından seçilmiş).

Meydana yerleştirilen ters şemsiye şeklindeki yapılar da yağmur suyunun toplanmasına katkıda bulunuyor. Alan yüzeyinde kullanılan üzerinde zıpladıkça enerji depolayan zemin sayesinde koşuşturan çocuklardan da enerji üretiliyor. Bu enerji biriktirilen suyun bitkilere pompalanmasında kullanılıyor.

Tüm parklara yayılacak

Şehrin kanalizasyon sisteminin aşırı yağmuru kaldıramadığını bilen ve Tasinge Plads’ın başarısını gören Danimarkalı yetkililer önümüzdeki 20 yıla yayılmak üzere 300 parka daha benzer sistemlerin inşa edilmesini oy birliği ile kabul etti. Proje çerçevesinde asfalt kaplı alanların yüzde 20’si yeşil alana dönüştürülecek .

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here