Elektrik Piyasası Kanununun temel amacı serbest bir piyasa yapısının oluşturularak rekabetin geliştirilmesidir. EPDK’nın temel görevleri arasında rekabete açık alanlarda rekabeti bozucu davranışları ve piyasa gücünü tespit ederek bunları engelleyici önlemlerin alınması bulunmaktadır. EPDK, ayrıca her yılın başında Ocak ayı içerisinde serbest tüketici limitini düşürerek, talep tarafında tedarikçisini seçebilecek tüketici sayısının artmasını temin etmektedir. Bu limitin yakın zamanda kaldırılması ve indirimli elektrik hizmetinden tüm abonelerin yararlanması hedeflenmektedir.
Kısacası rekabetin oluşması ile birlikte tedarikçilerin hizmet kalitesini artırması ve daha düşük elektrik fiyatları belirlemesi ile piyasa koşulları hızlıca değişmiştir. Ancak halen tüketicilerin birçoğu indirimli elektrik ve serbest tüketici hakkında bilgi sahibi olmadıkları görülmektedir. İşte bizde bu yazımızda bu hususu açıklamak istedik.
Serbest Tüketici Kimdir?
Her yıl Ocak ayında EPDK tarafından belirlenen limiti geçen elektrik abonelerinin (2016 Yılı için bu limit 3.600 kWh’dır) özel bir elektrik şirketinden elektriği aynı şartlarda ancak daha ucuza alabilme hakkına sahip abonelere serbest tüketici denir. 2016 yılı için aylık yaklaşık 120 TL olan bu limiti geçen aboneler telefon operatörünü değiştirir gibi elektrik şirketini değiştirebilir.
İndirimli Elektrik Nedir?
İndirimli elektrik serbestleşen elektrik piyasası ile birlikte, rekabetin açılması ve özel sektör elektrik tedarikçilerinin piyasada faaliyete geçmesiyle birlikte hayatımıza giren bir kavramdır. 2001 yılından itibaren ülkemizdeki elektrik piyasaları bir serbestleşme süreci içine girmiştir. Bu doğrultuda tüketicilere elektrik tedariği sağlayan yeni özel elektrik tedarikçilerinin enerji sektörüne giriş yaptığı görülmeye başlanmıştır. Sektöre yeni giren bu lisans sahibi elektrik şirketleri her yıl düşen serbest tüketici limiti ile potansiyel aboneleri kendi portföylerine katmak için sundukları indirim oranlarını arttırmıştır. İşte bu hizmete “İndirimli Elektrik Hizmeti” denilir.
İndirimli Elektrik Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sözleşme: Dikkat etmeniz gereken en önemli unsurdur. Sözleşme başlangıç ve bitiş tarihlerini mutlaka doldurun. İndirim oranını yazmasına dikkat edin. Sözleşme örneğinin bir kopyasını imza aşamasında sonrasında da imzalı bir örneğini mutlaka edinin. İmzalı örneğini mail olarak almanızda herhangi bir sakınca yoktur. Sözleşmeniz 12 aydan uzun olmasın. Mevzuat gereği 12 aydan uzun sözleşmede abone herhangi bir cezaya maruz kalmadan tedarkçinizi değiştirebilirsiniz. Sözleşmenizde buna ilişkin cezai hususlar varsa kaldırılmasını talep edin. Eğer 12 aydan önce sözleşmenizi fesih ederseniz size sunulan indirimler geri alınabilir. Bunun dışındaki cezai şartları kabul etmeyin. Otomatik uzayan sözleşmeler sizin için avantajlı olmayacaktır. Bu şartlarınızı kabul etmiyorlarsa indirimsiz olarak elektrik kullanmaya devam edin. Tüketici olarak bilinçli olmadığınız takdirde mağdur olacağınızı unutmayın.
Fatura: İndirim oranını faturada gösterilmesini talep edin. Görmediğiniz bir indirim size faydası olmayacağını biliyor olmalısınız. Yaptığınız avantajı faturada görmenizde hoşunuza gidebilir. Fatura öderken size ekstra maliyet çıkmayacağından emin olun.
Bunlara dikkat ederek yapacağınız bir sözleşmeden başınızın ağrıması çok düşük bir ihtimal olacaktır. Tüketici olarak haklarımızı bilerek onları talep etmezsek zarar görenin biz olacağını unutmamak gerek.