
HALATLI AĞAÇ SİLKME MAKİNESİ NELER VAAT EDİYOR ?
İşçilik maliyetlerinin artışı, işçi bulamama sıkıntısı artık ülkemizde de ağaç hasadı kültürünü değiştiriyor. Dünya’da hasadın olmazsa olmazı hasat makineleri, son yıllarda ülkemizde de yaygınlaşmaya, hemen her eve girmeye başladı. Mekanik, hidrolik ve elektronik prensiplere dayalı onlarca farklı tip ağaç hasat makinesi hayatımıza girmeye ya da sohbetlerimizde yer etmeye başladı. Son teknoloji cihazlar bir kenara biz bu yazımızda ilk patenti 1890 yılında ABD’de alınmış, Dünya’nın en çok kullanılan ağaç silkeleme makinesini mercek altına alacağız.

KULLANIM SEBEPLERİ
1) Ağaç başına düşen ürün toplama maliyetini en aza çekmek, verimli hale getirmek, yevmiye hesabı çalışan işçilerin sayısını azaltmak.
2) Her ürünün üst dallarına ulaşılmayacağı problemini çözmek, tüm ağaçtaki ürünleri tam başarıyla indirmek.
3) İnsan eliyle ağaca verilebilecek hasarı minimuma indirmek, gelecek yılların hasat veriminin düşmesinin önüne geçmek
4) Büyük ağaçlarda işçinin ağaca tırmanması sonucu olabilecek iş kazalarının önüne geçmek.
5) Hasadı bitmiş ağaçlarda son kontrol amacıyla ağacı silkelemek.
6) Hasat dönemini kaçırmadan ağaçtaki ürünün hızlı ve verimli bir şekilde zamanında toplamak.
HALATLI AĞAÇ SİLKELEME MAKİNASININ AMACI NEDİR ?
Kadıoğlu Vibrope özelinde traktörün üç askı koluna bağlanarak kullanılan, gücünü traktörden alan ağaç silkeleyici, mekanik bir traktör ekipmanıdır. Ağaçtaki ürünü silkeleyerek yere düşürerek hasat hızlı sağlamaktadır. Uzun yıllardır ceviz, badem, vişne, kayısı ve dut hasadında yaygın olarak kullanılmakta son yıllarda da zeytin ağaçlarında yaygınlaşmaktadır.

KADIOĞLU VIBROPE AĞAÇ SALLAMA MAKİNESİ NASIL KULLANILIR ?
Mekanizmanın ucundaki kemer ağacın esnek bir bölgesine bağlanır. Traktörle ilerleyerek kemer ile traktör arasında kalan çelik halat gergin hale getirilir. Traktör el freni ya da fren ile sabitlenir. Traktörün kuyruk mili çalıştırılır ve traktöre yeterli miktarda gaz verilir, ağaç ortalama 5 – 15 saniye gibi bir süre silkelenir.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR ?
1) Silkeleyici kemer ağacın esneyen bölgesine bağlanmalıdır. (Esneyen bölgeye takılmazsa ağaç esnemediği için makine ağacı değil traktörü sallayacaktır.)
2) Halat tam gergin hale getirip, ağacın 2-3 cm traktör yönüne doğru esnemesi sağlanıp silkelemeye başlanmalıdır. Silkeleme anında traktörle ilerlemek doğru ve güvenli bir uygulama değildir.
3) Acemilik dönemlerinde mümkün olduğunca ince dallarda ve düşük devirle çalışılmalıdır. Operatör makinenin kullanımına alıştıkça daha kalın dallarda daha yüksek devirle çalışmaya başlayabilir.
4) Silkeleme anında halatın 3 metre yakınında bir canlı olmamasına dikkat edilmelidir.
5) Eğer halat koparsa halatın üzerindeki kelepçeler sökülerek sağlam bölgesinden tutturulup çalışmaya ara vermeden devam edilebilir.
6) Her 1 saatlik çalışmada makine gresörlüklerinden gres yağı ile yağlanmalıdır. Aksi takdirde ısınmadan dolayı çeşitli arızalar meydana gelebilir.
7) Gövde içinde çürümeler olan ağaçlar makine ile silkelenmemelidir. Çürük ağaçlar ya da dallar kırılgan olacağından kırılmalar yaşanabilir.
KÜÇÜK AĞAÇ İÇİN ÖRNEK BAĞLAMA:

ORTA BÜYÜKLÜKTE AĞAÇLAR İÇİN ÖRNEK BAĞLAMA:

BÜYÜK AĞAÇLAR İÇİN ÖRNEK BAĞLAMA:

Kullanmaya başladık, cok iyi, memnunum, köydekilere de önerdim.