Greenpeace Türkiye’nin gıda sağlığı üzerine başlattığı ve yürüttüğü kampanya başladı. Tavukçuluk sektörünün iç tüketim ve ihracatta daralmasıyla birlikte zor günler geçirdiği bilinen bir gerçek. Hatta sektörde çok büyük olup iflas veya iflas erteleme talebi ile zor günler geçirmeye başlayacak firma ve/veya firmalar da mevcut.

2016 yılıyla birlikte ülkemizin içinde bulunduğu negatif durum gıda fabrikalarını da doğrudan etkiliyor. Firmaların bu süreçte maliyet hesaplarına nasıl yaklaştığını tüketiciler daha da merak ediliyor.

Greenpeace Türkiye, tavukçuluk sektöründeki büyük üreticilere kamuoyu baskısı oluşturmak adına https://www.yutmayiz.org adında bir site oluşturdu. Bu adresten imza vererek bu kampanyaya destek olabilirsiniz. Peki Greenpeace Türkiye’nin firmalardan talepleri ne ?

Altta bu talepler mevcut, görüşlerinizi bizimle paylaşmanızı bekliyoruz.

  1. Polifilatikler dahil olmak üzere, tavukların hızlı büyümesine yönelik her türlü antibiyotik ve antimikrobiyallerin kullanımını istisna olmaksızın, HEMEN bırak!
  2. GDO içermeyen, tamamen yerli kaynaklardan üretilmiş yem kullan; ithal soya bağımlılığı yerine alternatif protein kaynaklarını seç; karbon ayak izini minimuma indir!
  3. Üretim zincirinde kimyasal ilaç veya gübre kullanımına, monokültüre izin verme!
  4. Hayvan eziyetini kısmen azaltmanın en düşük standardı olarak, bütün üretim tesislerinde aşağıdaki etik kriterleri uygula:
    • Tavukları kafessiz ortamlarda tut!
    • Tavukların serbest gezinmesine fırsat tanı!
    • Sadece üretim sürecinde değil, tüm tedarik zincirinde hayvan eziyetini engelle!
    • Çalışanlara hayvan eziyetini engelleyecek türde eğitim ver!
  5. Sözleşmeli üretim yapan çiftçilerin haklarını gözet, sağlıklı koşullarda çalışmalarını güvence altına al; üretim ve piyasa koşulları nedeniyle oluşabilecek riskleri çiftçilere yükleme.
  6. Tavuk çiftliklerinde oluşan dışkıların sisteme etkin geri dönüşümünü sağla, zararlı atıkların çevreye ve su kaynaklarına zarar vermeyecek şekilde bertaraf et!
  7. Tür çeşitliliğinin korunması ve değişen çevre koşullarına dayanılıklık geliştirebilmek için üretimde hibrit tavuk ırklarını değil, farklı yerel ırkları kullan!
  8. Bu dönüşümü 2020 yılına kadar sağlamak için yol haritanı açıkla, her adımını tam şeffaflıkta kamuoyuyla paylaş!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here