Her endüstri tipine usulca ve hiç bir kuralı tanımadan giren inovasyon (yenilik) zamanla birlikte medya bu gelişimi özel teknolojik dalgaya veya belirli bir niteliğe bağlamayı uygun görüyor. Haftalık nitelik ve talep değişimleri dönemiyle birlikte hızla gündemden giderken, FinTek‘ten HukukTek’e onlarca teknolojik değişim de eskiyebilmekte. Fakat keşfedilmemiş ve kazançlı pazarlardan biri, günde en az 3 defa uğradığımız, mazisinde bir tarih yatan, midemize ne koyduğumuzla ilgilenen yeni bir dal olarak- BesinTek yani FoodTech
Yemek hazırlamada yenilikçi çözümlerini gördüğümüz Delivery Hero ve FoodPanda, marketlerden aldığınız her şeyi artan rekabete rağmen ayağınıza getiren Instacart, yemek malzemelerini Blue Apron‘dan, doğal atıştırmalıklar NatureBox‘tan, ve hatta Asya yemekleri temalı startup Bento’yu bu listeye dahil edebiliriz. Fakat gıda ve teknolojiyi en son ve en heyecan verici şekilde nasıl yakınlaşmış göreceğiz ?
Yeni nesil en heyecan verici BesinTek şirketleri arasında sizin için seçtiklerimiz:
Yemek topluluklarında inovasyon 

Kitchenworks
Kitchensurfing

Kitchensurfing

Mutfağınızda profesyonel bir şef kiralamak ister misiniz ? Bu girişim hizmet verdiği yerlerde size tüm giderlerle birlikte kişi başı 30 doların ( yaklaşık 100 Türk Lirası) altında bir teklifle geliyor. Misafirleriniz için etkileyici değil mi ?

Feastly

Feastly
Teklifi şu: biraz değişik aslına bakarsanız. Farklı yerlerde yerel tatları, şeflerin evinde yemek yemeyi veya şeflerin evinizde sizin için pişirdiğini veya özel catering hizmeti verdiğini düşünün. İsveç çakısı gibi yemek deneyiminizi artırmak isteyen bir girişim.

Yemek ve seyahat deneyimlerinin paylaşıldığı bir ağ olan Tastemade, dünya çapında dilden dile dolaşan tarifleri eğlenceli bir anlatımla sunuyor. Dile kolay Facebook’ta 12 milyon izleyicisi olan bir girişim.
Mikro çiftçilik yenilikleri

mikro çiftçilik
mikro çiftçilik

Grove Labs

El yapımı yenilebilir bahçeniz evinizde sizi bekliyor.Tüm sisteme balıklar da dahil. Üstteki bahçenin altında akvaryumdaki balıklar döngüyü tamamlıyorlar.
Sprouts
Sprouts
Sprouts nerede yaşıyor, çalışıyor veya eğleniyorsanız orada “bireysel üretim” yapmanıza yardımcı oluyor. Tek seferlik büyüyen sebzeleri ihtiyacınız olduğunda yiyebilirsiniz.
Tarım teknolojilerinde inovasyon

Bright Farms
Bright Farms

BrightFarms

BrightFarms, super marketlere yakın yerlerde seralar kuruyor. Finansmanı, tasarımı, inşaatı ve işletmesini kendi bünyesinde yaparak hasat süresini kısaltıyor. Uzak mesafe gitmeyen nakliye sorunu olmayan sebzeler daha uygun fiyatlarla tüketici ile buluşuyor.
Yeşillik, sebze veya balık yemek mi istiyorsunuz ? Bu sera istediklerinizi yetiştirme amacında, üstelik evinize yakın bir noktadan hizmet verecek. Tabii şimdilik New York’ta
Aerofarms ev içinde dikey tarım işinden sorumlu dünyanın en büyük girişimi. Takipteyiz.

2. Oyun değiştirici inovatif işler

0-wo6bdglnicue3jrj

Mouth

Yiyecek ve içeceklerinizi bağımsız üreticilerden almak isterseniz Mouth bu işi yapıyor. İş modeli tam olarak Etsy ‘nin uyarlanmasıyla oluşmuş.  Geniş bir listede gurme çikolatalardan ev yapımı alkole kadar giden seçeneklerle donanmış. Tabii ki Amerika’da.
Bulut bilişim tabanlı bir girişim olan Farmwell, üreticilere/çiftçilere dijital yönetim seçenekleri sunarak ürünlerini aradaki tacirleri çıkararak doğrudan son tüketiciye satmalarını sağlayan bir imkan sunuyor. Türk çiftçisi bunu sevdi.
Çiftçi marketleri yeni bir konsept değil. Bununla birlikte The Food Assembly gibi şirketler İngiltere ve Fransa’da yeni genç nüfus için dijital araçlarla organize olma imkanı tanıdı: Meetup.com‘u çiftçi marketi olarak düşünün.
3D Gıda üretimi
0-rf8vwqd75uhlrhpd
Kendi açıklamasında “mutfak sanatlarında paradigma değişimi” olarak tanıtan girişim 3 boyutlu yazıcılarla size “yiyeceğin içindeki bileşenleri farklı boyutlarda üretmeyi, hayalinizde tasarımı yeni formuyla uygulayabilmeyi ve bunu başka boyutlarda sürekli değiştirmeyi sunuyor.”
Bir diğer 3D yazıcılı girişim. Foodini kendi hakkında zekice bir tiyo veriyor,  “  teknoloji, yemek, sanat ve tasarımı harmanlayan yeni nesil mutfak programı ” Şu anda ön sipariş alıyor.
Gıda inovasyon furyasına sadece startuplar değil, büyük firmaların da ilgisi her geçen gün artıyor.  (McDonalds, Coca-Cola, Simplot ve Mondelez).Hızlandırıcılar, yemek hackathonları düzenliyor ve bazı yatırımlar yaparak yeni teknoloji trendleri dalgasında yer almak için kafa patlatıyorlar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here