Fındık fiyatlarındaki düşüş akıllara geçen yıl yaşanan olayları getiriyor. Sezon başında 15 TL’den açılan kilo fiyatları  11.50 liraya kadar geriledi. Hasadın az olmasına rağmen fiyatların gerilememesi ile birlikte yapılan emeklere, beklentilere büyük yara açtı .
Beklentiler fındık rekoltesinin 15 TL’den aşağı olmayacağı şeklindeydi. Alınan ürünün az olması, ekonomi bilen herkesin bildiği gibi “az olanın fiyatının yüksek olması” kuralını harekete geçirmeliydi. Fakat bu şekilde oluşmayan piyasa şartlarını kim neden üreticinin aleyhinde oynasın ?
Fındık
CEVABI BİLİNEN SORULAR

Rekolte az da olsa çok da olsa üreticinin sorununun tek sebebi fındık alımı yapan büyük şirketler. Piyasayı oluşturan kendileri olunca üreticinin ne gibi beklentisi olup olmadığı ile ilgilenmiyorlar. Öldürmeyecek ama yaşatmayacak kadar bir bedeli uygun görüp piyasa oluşturmakta bir beis görmüyorlar.

DEVLET ?

Karadeniz kökenli araştırmacı gazeteci Şükrü Karaman oyunu şöyle anlatıyor: “Üreticinin mağduriyeti, devletin ve FİSKOBİRLİK’in piyasadan elini ayağını çekmesi ile başladı. Ne zaman ki devlet alım yapmadı, tekeller, sırtı kalın tüccarlar ortaya çıktı, piyasaya egemen oldu. Fiyatların inanılmaz bir şekilde gerilediği bugünlerde devletin konuya el atmasının tam zamanı değil mi?Önceki yıllarda üreticinin güven kapısı olan, bugün ekonomik güçsüzlükten ötürü eski günlerini mumla aratan FİSKOBİRLİK, devlet desteğiyle piyasaya yeniden sokularak ürün alımı sağlanabilir. Yani üreticinin gözbebeği olan kurum yeniden dinamik yapıya kavuşabilir. Yeter ki devlet desteklesin.”

“Devlet serbest piyasaya müdahale etmez” mantığı devam ederse üretici yine kan ağlar, üç-beş tüccarın insafına terk edilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here