Nakit akış tabloları çok faydalıdır – bir çiftçinin iş performansında uzun vadede operasyona fayda sağlayacak veya zarar verebilecek bir eğilimi göstereceği ilk yerdir. Nakit akış tabloları, işletmenin likiditesini, vadesi geldiği gibi giderleri karşılama kabiliyetini gösterir.

Aktifler

Yıl boyunca birçok kez döngüsü sürdüğünden nakit akışı;  çiftliğin işletme bütçesine giren paraların kaydının “aktif” olarak kabul edilmesi ile oluşur. Güncel nakit akım tablosu, gelecek dönemde işyerinde ortaya çıkacak tahmini nakit akım bütçeleri ile birlikte düzenli olarak karşılaştırılmalıdır. Aktiflerin düzenlemesi ile birlikte çiftlik yöneticisinin beklenen tahmini para akışlarının, gerçekte meydana gelen nakit akımından farklı olduğunu ya da aynısını oluşturulmasını sağlar.

Pasifler

Nakit akım tablosuna kıyasla, bilanço ve gelir tablosu “pasif” ifadelerdir çünkü bunlar, çiftlik sahibinin para hesaplarının nasıl gerçekleştiğini görebildiği yerlerdir.Nakitin dikkatli bir şekilde yönetilmesi ile çiftçi tüm kesimlerle yaptığı iş ilişkileri üzerinde ciddi güç sahibi olmaktadır. Özellikle işletme sahipleri, operasyonlarının hayati devamlılığını korumak için  tüm kaynakları ve nakit para kullanımlarını belgelemek için zaman ayırmalıdırlar.

Nakit Akış Tablolarını Güncelleme

Etkili olabilmesi için çiftçiler nakit akış tablolarını düzenli olarak güncellemelidir. “Düzenli olarak” ne anlama gelir? Bu sorunun cevabı, mevsimlik bir operasyona (Mısır hasadı yapmak gibi) mı yoksa yıl boyunca nakit döngüsü olan bir işletmeye (süt çiftliği gibi) ait olduğuna göre değişir. Finansal yöneticilerin aylık aralıklarla hazırlanan nakit akım tablosuyla başlamaları önerilir. Açıklamanın güncel kalmasını sağlamak için biraz üzerinde çalışma yapılması gerekmektedir. Aylık düzenlemeler yapılması nakit açıkları veya fazlalıkları konusunda erken bir uyarı sağlar. Nakit akım tablosunu ve nakit akış bütçesini kullanarak, çiftçinin yeni ekipman satın alması veya nakit açığı dönemlerini karşılamak üzere ne zaman bir kredi alması gerektiği gibi iyi değerlendirilmiş kararları verebilirsiniz.

Bir süre aylık takip edildikten sonra, fonların aylarca büyük değişimlere uğramadığını görünce üç aylık veya altı aylık nakit akış tablolarının ve bütçelerinin ihtiyacınızı karşıladığını görebilirsiniz. Öte yandan, örneğin taze sebzeler yetiştirmeniz durumunda, satılan ürün çeşitliliğindeki dalgalanmalar ve mevsim boyunca her bir sebzeye olan talep nedeniyle yaz boyunca haftalık bir nakit akışı bildirimi kullanmanız gerekebilir.

Nakit akışı tabloları ve bütçeleri, çiftlik işletmesinin tamamı için karlı bir alan oluşturabilir. Örneğin, bir süt çiftliği, özel üretimle saman otomatları ve akçaağaç şurubu üretimi gibi süt üretimine katkı vermesi amacıyla ek olarak birkaç işletmeye sahip olabilir. Belli bir işletmeyi analiz etmek, çiftlik müdürüne işletmenin geliriyle oluşturduğu maliyetten daha fazla maliyeti olup olmadığını belirlemesine olanak tanır. Bir işletme bütçesi yapılması sayesinde çiftlik yöneticisinin mevcut işletmenin durumunu görmesini, elde edilen karlarla yeni bir işletmenin mümkün olup olmayacağını belirlemesine yardımcı olur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here