Tarım aletleri, toprağın hazırlanması, ekim, dikim, ilaçlama, hasat, ürünlerin hazırlanması ve satışa hazır hale gelmesi gibi bir takım fonksiyonları üzerinde bulunduran ürünlerdir. Verim artışını sağlayan, hız, az zayiat gibi özellik, üreticinin yüksek girdi maliyetlerine karşı elindeki en önemli argüman.
Bir zamanlar kendi kendine yeten 7 tarım ülkesinden biriydik. İklim değişikliği, ürün fiyat dalgalanmaları, hasat öncesi ve sonrası yapılan yanlış makine parkı yatırımlarıyla yaşamaya devam ediyoruz. Yapılan harcamaların belki de en göz önünde olanı, statü olarak kullanılan gücünden sual olunmayan, neredeyse her 2 yılda 1 model değiştirilen traktörler yerine neden yaratıcı, yenilikçi makine teçhizatına yatırım yapılması pek akla gelmiyor ?
Farklı alanlarda örneklerle çoğaltabileceğimiz bu alanda tarımda mekanizasyon süreci çok yavaş ilerliyor. Mesela yaptığımız okumalarda 1912 yılında Fransa’da ceviz soyma makinesi kullanırken 2016 yılında halen bizim üreticimizin şüpheyle yaklaştığını fark ettik.
Peki bu işin doğrusu nedir inceledik. Ceviz sezonu geliyorken bu alanda ne tip makineleri, teçhizatları tercih etmelisiniz. Sizin için Kadıoğlu Makine Yöneticisi Engin Emre’ye sorduk.
– Ceviz hasat ve hasat sonrasına yönelik makineler üretiyorsunuz. Bu makinelere pek çok çiftçinin endişeyle yaklaştığını farkettik. Bu endişenin sebebi nedir?
Bilmemek ve araştırmamak başka bir sebebi olamaz. Makinelerimize endişeyle yaklaşanlar olduğu zaman aklıma hep “sabah 8 de kullanmaya başladığım ceviz hasat makinesinin maliyetini 10.30’da çıkarttım. Makine 2.5 saatte kendini amorti etti” diyen müşterimiz geliyor. Bunu söyleyen müşterimiz bu yıl 3. Ceviz Hasat Makinesini satın aldı. Bilen, kullanan ya da yakınlarında bu makineleri kullananlar olduğu zaman bu endişe hemen ortadan kayboluyor. Aynı durum ceviz soyma makineleri için de geçerli. 3 dakikada 110 kg cevizi elle soyulamayacak kadar güzel soyan makine maliyetini ne kadar sürede kendini amorti eder bunu her ceviz üreticisi kısa sürede hesaplayabilir. Yeter ki bilmek ve araştırmak istesin.
– Ceviz hasat makinelerinizi anlatabilir misiniz ?
Ceviz hasadının kolay olmadığı herkes tarafından bilinir, bu yüzden ceviz hasat makineleri üzerine yoğunlaştık. Ceviz hasadına yönelik pek çok çeşit hasat makinesi imalatı yapıyoruz. 3 ceviz ağacı olan ya da 3000 ceviz ağacı olan çiftçilere yönelik hasat çözümlerimiz var. Türkiye’nin en büyük ceviz çiftliğinde dahi bizim hasat makinelerimizle hasat yapılıyor.
Hangi yeniliklerle üreticinin hasadını kolaylaştırıyor verimini artıyorsunuz ?
Aslında sunduğumuz çözümler yeni çözümler değil. Türkiye için yeni olan çözümler. Uzun yıllardır Dünya’nın bir çok ülkesinde ceviz hasadı çeşitli makinelerle yapılıyor. Öyle ki son bir kaç yılda ülkemizde yaygınlaşan halatlı ceviz silkeleme makinesinin ilk patenti 1910 yılında ABD’deki bir çiftçi tarafından alınmış. Sonrasında Avrupa’da kullanıldığını biliyoruz.
– Ceviz hasat makinelerinize ek olarak yardımcı diğer makineleriniz nelerdir ?
Bu yıl ceviz kurutma makineleri, kalibrasyon makineleri, kırma makineleri gibi hasat sonrası makineler üzerine bir çok yeni ürünümüz var. Bu yeni makinelerimizin özellikle orta ölçekli üreticilerin ihtiyaçlarını karşılayacağını umuyoruz. Lafı gelmişken ceviz soyma makinelerimizi de unutmamak gerekir. Türkiye’nin en çok satılan ceviz soyma makinelerinden birini üretiyoruz.
– Ceviz soyma makinelerinizi üretirken hangi noktalara önem verdiniz ? Dünyadaki diğer rakiplerinizin teknolojileri ne durumda?
İlk ceviz soyma makinemizi tasarlarken pek çok alternatifi değerlendirdik. Makine ile ceviz soyan bir çok çiftçiyle görüştük. En büyük sıkıntılarının kullandıkları makinelerinin zımparalarının dökülmesi, ceviz soyarken ceviz kırma oranının yüksek olmasıydı. İmalatını yaptığımız ceviz soyma makineleri ile bu dertleri tamamen ortadan kaldırdık. Dünya’daki makine imalatçılarını incelediğimde küçük tip ceviz soyma makinelerinde firmamızı onlara iddialı bir rakip olarak görebilirim. Özellikle Bulgaristan, Romanya, Ukrayna gibi birçok ceviz ülkesinde pazar lideri konumundayız. Ancak günlük 30 tonun üzerinde ceviz soyma ihtiyacı olan işletmelere yönelik makinelerimiz henüz yok. Bu konuda dışa bağımlı durumdayız. Bu ihtiyacı karşılayacak makinelerin imalatı üzerine üzerine çalışıyoruz.
-Cevizi topladık, soyduk, kırdık peki zinciri hangi makineyle tamamlıyorsunuz ? Bize bu makineyi tanıtır mısınız ?
Cevizi toplayıp, soyup, kırdıysak artık yiyebiliriz. Şaka bir yana paketleme ve sevkiyat konusunda şuan bir çalışmamız yok. Daha bunların öncesinde yapılacak, mesai harcamamız gereken çok iş var.
Ceviz soyma makinesine ihtiyacınız varsa, en uygun şartlarda Fiş Jeneratör farkıyla satın alabilirsiniz. Hasat makineleri kategorisi için tıklayın.