Singapur Ulusal Üniversitesi Psikolojik Tıp Anabilim Dalı’nda Yardımcı Profesör Feng Lei’nin başlattığı bir araştırmaya göre, günde bir fincan çay içerek demans riskini azaltabilirsiniz.

55 yaş ve üzeri 957 Çinli’yi kapsayan uzunlamasına çalışmadan çıkan sonuçlar çayın ciddi işe yaradığını gösterdi. Genetik olarak Alzheimer hastalığının gelişme riski altında olan APOE e4 gen taşıyıcıları, 55 yaş ve üzerindeki düzenli çay tüketen yaşlılarda demans riskini düşürdüğünü ortaya koyarken, bilişsel değer düşüklüğü riskini yüzde 86 oranında azalttı.

Araştırma ekibi aynı zamanda (yeşil, siyah veya çay çayı gibi çay yapraklarından demlendiği sürece) çay tüketiminin bilişsel işlev üzerindeki nöroprotektif rolünün belirli bir çay türü ile sınırlı olmadığını keşfetti

Bulgular sayesinde çayın demans önlemede avantaja sahip olduğu ortaya çıktı. Yüksek kaliteli ilaç denemelerine rağmen demans gibi nörobilişsel bozukluklar için etkili farmakolojik tedavi halen kaçınılmaz ve mevcut önleme stratejileri yetersiz kalıyor.

Çay, dünyada en çok tüketilen içeceklerden biridir. Özellikle ülkemizde dünya üretiminin önemli bir kısmı yapılmaktadır. Ayrıca kişi başına çay tüketimi de tüm ülkelerin ortalamalarından yukarıdadır.

Prof. Feng’e göre çalışma verileri, günlük çay içmek gibi basit ve ucuz bir yaşam tarzı ile kişinin yaşlılığına denk gelen dönemde nevrokognitif bozukluklar geliştirme riskini azaltabileceğini gösteriyor.

Prof. Feng “Güncel bilgilere dayanarak, çay tüketiminin bu uzun vadeli yararı, çay yapraklarındaki, kateşinler, theaflavinler, thearubiginler ve L-theanine gibi biyoaktif bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Bu bileşikler, anti-inflamatuar, antioksidan ve potansiyel  diğer biyoaktif maddeler sunmaktadır. Çay, beyin damarı hasarına ve nörodejenerasyona karşı koruyabilecek özellikler barındırıyor . Ayrıntılı biyolojik mekanizmalar hakkındaki bilgimiz halen çok sınırlı, kesin cevapları bulmak için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var.” dedi.

Bu çalışmada, 2003 yılından 2005 yılına kadar yaşlı katılımcılardan çay tüketimi bilgileri toplanmıştır. İki yaşın düzenli aralıklarla, bu yaşlılar bilişsel işlevleri konusunda 2010 yılına kadar standart araçlar kullanılarak değerlendirildi. Yaşam biçimleri, tıbbi koşullar, fiziksel ve sosyal etkinlikler de değerlendirildi. Bulguların sağlamlığını sağlamak için istatistiksel modellerde potansiyel karıştırıcı faktörler dikkatlice kontrol edildi.

Araştırma ekibi, bulgularını bilimsel dergi The Journal of Nutrition, Health & Aging Aralık 2016’da yayınladı.

Gelecek Araştırma

Prof. Feng ve ekibi Asya diyetinin yaşlanmanın bilişsel sağlığı üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için daha ileri çalışmalara başlamayı planlıyor. Çayda biyoaktif bileşiklerin etkilerini araştırmak ve biyolojik göstergelerin değerlendirilmesi yoluyla bunları daha titizlikle test etmek ve biyolojik sonuçların ortadan kaldırılması için katılımcıları deneysel gruplara veya kontrol gruplarına rastgele atayan rastgele kontrollü çalışmalar veya çalışmalar yürütmek de planları arasında yer alıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here