Arıcılık faaliyetleri farklı doğal yerlerde, doğal fauna ve bitki örtüsünün olduğu noktalarda yapılan bir iştir. Bu amaçla oluşturulan bal ormanları, arıcılığın artırılması için uygun bitki örtüsünün oluşturulması ve mevcut örtünün de kalitesinin artırılması amacıyla uygulanan bir tarımsal ormancılık faaliyetidir. Bu ormanların içeriğinde akasya, kestane veya çam gibi üretilecek balın türüne göre tercih edilen ağaçlar bulunmaktadır.
Dünyada da farklı örnekleri olan bal ormanları, ülkemizde 2010 yılından itibaren öne çıktı. 2013 yılı itibariyle dört yıllık (2013-2017) bir Bal Orman Eylem Planı ile, Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’nin farklı bölgelerinde toplamda 30.385 hektarlık alana yayılmış, en küçüğü 4 hektar, en büyüğü ise 2.000 hektara yaklaşan 231 adet bal ormanı bulunuyor.
FAO istatistiklerine dayanarak 2010-2013 yılları arasında en fazla arı kovanına sahip ilk 5 ülke arasında Hindistan ve Çin’den sonra üçüncü sırada Türkiye yer alıyor.
Doğal bal üretiminde, Çin fiziki şartları elverdiğinden ardındaki ülkelerin toplamından kendisini takip eden ülkelerin toplamının yaklaşık %50’si kadar fazla üretim yapmaktadır. Çin’in bu liderliği ile birlikte Türkiye, 2013 yılında Çin’in ardından doğal bal üretiminde ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’de bal üretimi, bal ormanlarına önem verilmeye başlandığı ve artış sağlandığı 2010 yılından 2013 yılına dek yıllık 81 bin tondan 95 bin tona çıktı.