Bilim adamları son yıllarda kutup buzunun hacmini kaybettiğini ve iklim değişiklikleri yaşadığını söyledi. ESA uydusu şaşırtıcı bir şekilde, Kuzey Kutbu‘ndaki deniz buzunun hacminin bir yılda % 50 arttığını ortaya koydu.
ESA’nın CryoSat-2 uydusu bilim adamlarının Arktik Okyanusu’ndaki buz hacmindeki gerçek dalgalanmaları incelemelerine olanak tanıyor. Uydu kayıtları yayınlanmadan önce, bilim adamları buzun genel yayılımını belirleyebilirken buzun kalınlığını bilmek neredeyse imkansızdı.
Yine de sözü edilen uydu sayesinde, bilim adamları artık buz yayılımını ve Arktik denizindeki kalınlıklarını ölçebilir ve böylece doğru bir hacim tahmin etmelerini sağlayabilir hale geldi. CryoSat-2’den elde edilen veriler, şimdi Arktik denizinde 9000 km²’lik bir deniz buzunun olduğunu ortaya çıkardı. Bu, uydu tarafından Ekim 2012’de ölçülen 6000 km²deniz buzunun aksine buzun büyüdüğünü gösteriyor.
Bu eğilim uzun bir aradan sonra duyulan güzel bir haber olduğu için büyük bir sevinçle karşılanıyor.Daha az deniz buz seviyesi ve miktarının artışa geçmesiyle, dünyanın farklı bir yerinde felaketleri ansızın ortaya çıkarıyordu. Ancak, iklim uzmanları bu konuda gelen haberin yalnızca küçük bir adım olduğunu belirtiyor.
University College London Üniversitesi’nden Profesör Andrew Shepherd’a göre, “Her Ekim ayında 1980’lerin başında Kuzey Atlantik Denizi buzunun yaklaşık 20.000 km²’lik olduğu tahmin edilmekteyken bugünkü asgari seviye hâlâ son 30 yılın en düşük seviyesindedir.” dedi.
Arktik deniz buzu kütlesi içindeki artış bile, esasen, yıllarca erimeyi önleyen buz türü olan çok yıllı buz hacmindeki bir artıştan kaynaklanıyor. Deniz buzu hacmi tarafından kaydedilen 3000 km²’lik büyümenin sadece % 10’u ilk yıl buzunun büyümesinden gelirken iklim uzmanları için önemli olan soru şu ki bu eğilim önümüzdeki yıllara da dek sürecek veya yalnızca Arktik denizinde küçük güzel bir haber olarak yer alacak. Bunu zaman gösterecek.