Arı deyince aklınıza sadece bal mı geliyor?

Oysa arılar, gıdamızın en az üçte birinin üretiminin ardındaki gizemli ve alçak gönüllü ekip aynı zamanda.Tükettiğimiz her 3 öğünden biri arılar sayesinde mümkün. İnsanlar için hayati öneme sahip tarım ürünlerinin önemli bir kısmı arılar tarafından döllenerek üretiliyor. Yani biyo-çeşitliliğin devamı da büyük ölçüde arılara ve diğer tozlayıcılara bağlı.

İşte arıları korumak için yapabilecekleriniz;

*Bahçenize, bitkilerinize arılara da zarar veren, sentetik kimyasal böcek ilacı (özellikle neo-nikotinoid içerenleri) sıkmayın.

*Arıların doğal yaşam alanı olan kırları koruyun, kır çiçeklerini yolup yerine çim ekmeyin.

*Bal şifadır, az ve öz yenmelidir. Ekolojik yöntemlerle üretilmiş balı, tercihen üreticisinden almaya çalışın. Bu şekilde arı dostu üretim yapan arıcıları da desteklemiş olursunuz.

*Kovan koyacak yeriniz ve çevrenizde arıların doğal yollarla beslenebileceği bir eko-sistem varsa, önce bir arıcılık kursuna gidin, sonra da kovan alarak hem arılara, hem de polinasyona destek olun.

*Organik, ekolojik gıda, sadece insan için değil, arılar dahil tüm ekosistem için iyidir. Organik beslenin, arıları koruyun.

*Sıcak aylarda arılar susuzluktan bayılabilir. Baygın bir arı bulduğunuzda az şekeri suda eritip çay kaşığıyla arıyı besleyebilirsiniz.

Buğday Derneği arıların yaşamı üzerine ciddi çalışmalarla adını duyuruyor. Ekolojik arıcılık yöntemlerini araştırdıkları ”Arıları Yaşatalım” projeleri, nesli hızla tükenmekte olan arıları korumayı, geleneksel ve doğa dostu arıcılığı yaygınlaştırmayı ve tecrübe paylaşımını sağlamayı hedefliyor.

BUĞDAY DERNEĞİ’NİN Arıcılık projesi ”Arıları Yaşatalım” hakkında bilgi için; bugday.org/portal/haber_detay.php?hid=7891

BUĞDAY DERNEĞİ’NİN ”Ev ve Bahçe İlaçlamalarının Arılar Üzerindeki Etkisi” haberi için; bugday.org/portal/haber_detay.php?hid=7913

BUĞDAY DERNEĞİ’NİN ”Ev Yapımı Doğal Böcek İlaçları” haberi için; bugday.org/portal/haber_detay.php?hid=7919

BUĞDAY DERNEĞİ’NİN ”Türkiye’de Arılar Neden Ölüyor?” haberi için; bugday.org/portal/haber_detay.php?hid=7917

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here