Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin aldığı tiftik analiz cihazı ile  Ankara keçisi ıslahında yeni bir dönem başlıyor.

Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği,  Ankara keçisi ıslah çalışmalarında kullanmak üzere tiftik analiz cihazı aldı. İlk etapta proje kapsamındaki tekelerin, ikinci etapta ise tüm keçilerin tiftik ölçümleri gerçekleştirilecek. Ölçümler her yıl tekrarlanacağı gibi damızlık seçimi sırasında yapılan ölçümler dikkate alınacak. Yapılan ölçümler sonucunda damızlık seçiminde en iyiye ulaşılırken, sürüde iyinin iyisini seçmek suretiyle iyileştirmenin daha da hızlanması amaçlanıyor. Hedef ise  Güney Afrika ile mikron düzeyindeki farkı kapatıp, 7 yılın sonunda uluslararası piyasada rakipsiz bir ürün elde etmek.

Tiftik analiz cihazının eğitimini  İsveç ve  Avustralya’dan gelen heyet gerçekleştirdi. 3 gün boyunca sahada gerçekleşen eğitime  Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen Halk Elinde Islah Projesi’nde görevli teknik elemanlar katıldı. Eğitimler  Ankara’nın Güdül ilçesine bağlı kırsal mahallerde gerçekleşti.

Ankara keçisi yetiştiriciliğinin yaygınlaşması, tiftik üretiminin ve kalitesinin artışı noktasında önemli bir sinerji yakalandığına dikkat çeken  Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı  Hasan Kılınç, ” Ankara keçisi noktasında kelimenin tam anlamıyla tüm kurumlar seferber olmuş durumda.  Ankarakeçisinden elde edilen tiftik hala daha yurt dışında yüksek değerini korurken, bir zamanlar piyasanın en güçlü aktörü olan  Türkiye bu değerden hak ettiği payı maalesef alamıyor. Bir dönem uygulanan yanlış politikalar ve ihmaller nedeniyle  Ankara keçisinde kalite kaybı ve hayvan sayısında ciddi bir azalma yaşandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destekleriyle hayvan sayısında ve üretimde tekrar bir artış yaşandı. Bundan sonraki aşamada hayvan sayısı ve tiftik üretimi ile birlikte kalite artışını da hedefliyoruz. Tiftik analiz cihazı ile mikron düzeyi düşük yüksek kaliteli tiftik verimi olan damızlık seçimi yapma olanağımız olacak” dedi.

‘Halk Elinde  Ankara Keçisi Islahı Projesi’ ile  Ankara’da bulunan  Ankara keçisi varlığının artırılması ve verimliliğin yükseltilmesinin hedeflendiğini belirten Kılınç, “Proje kapsamında 36 bin adet  Ankara keçisinin birebir takibi yapılıyor. Ziraat mühendisi üç teknik eleman Doç. Dr. İrfan Daşkıran’ın proje liderliğinde yetiştiricilerimize hizmet veriyor. Proje ile birlikte  Ankara’da kırsal bölgelerde  Ankara keçisi yetiştiriciliğine ilgi daha da arttı. Yürütülmekte olan projelerle ilimizdeki en verimli  Ankara keçilerinin seçimi yapılmaktadır.  Ankara Birliği tarafından alınan proje teknik elemanlarına tahsis edilen analiz cihazı ile tiftiğin mikron ölçüleri tespit edilerek kayıt altına alınacak. Bu verilere göre kaliteli tiftik verenler tespit edilecek” diye konuştu.

Cihazın kullanımı ile birlikte tiftikteki kalitenin daha da artacağını ifade eden Kılınç, ” Ankara keçisinin ana vatanı  Ankara olup, tüm dünyaya  Ankara’dan yayılmıştır. Mukavemet, parlaklık gibi unsurlarda bu kalitede ürün dünyanın hiçbir ülkesinde üretilemiyor. Yanlış melezleme nedeniyle mikron düzeyinde dezavantajlı noktaya geldik. Yapılan ıslah çalışmaları ile bu farkı kapatmayı ve yurt dışında rakiplerimizin önüne geçmeyi hedefliyoruz. Yetiştiriciler olarak amacımız sanayicinin istediği kalitede ve standartlarda tiftik üretmektir” şeklinde konuştu. – ANKARA

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here